Boekpublicatie

 

Boekcover

Een reis om de wereld in achttien verhalen
In 2014 verscheen de boekpublicatie Een reis om de wereld in achttien verhalen Hierin hebben 18 studenten van de masteropleiding Social and Cultural Anthropology 2012-2013 van de VU in verrassende korte verhalen hun bevindingen beschreven als antropologisch onderzoeker in de praktijk. Deze studenten ontvingen subsidie van de stichting Vamos Bien voor hun veldonderzoek. Een digitale pdf-versie is hier te downloaden. De gedrukte versie is beschikbaar via bol.com.


Tekst van de achterflap

Wetenschap en Betrokkenheid

Wetenschap is ontdekken en inzicht krijgen. Met als doel? De wereld leefbaar te houden en – waar mogelijk – de kwaliteit ervan te verbeteren. Al schrijven veel wetenschappers in tijdschriften voor wetenschappers, het doel ligt daarbuiten, dat anderen er hun voordeel mee doen. Dit boek van Vamos Bien getuigt van deze taakopvatting.

Masterstudenten Sociale en Culturele Antropologie zijn in dit boek aan het woord en laten zien wat wetenschap voor anderen kan betekenen. Antropologie heeft een prachtige aanpak, die mij jaren geleden door de – helaas veel te vroeg overleden – antropoloog Peter Kloos is duidelijk gemaakt.
”Een socioloog werkt met vragenlijsten die in een survey met een n=1000 aan respondenten worden voorgelegd, waarop dezen zeggen wat ze doen. Een antropoloog daarentegen kijkt en beschrijft wat ze werkelijk doen.”

Antroplogie is door haar aanpak per definitie een betrokken wetenschap.
De stichting Vamos Bien maakt dat nog eens extra zichtbaar; een fonds dat eigen private gelden weet te genereren als extra voor studenten. Daar kunnen andere disciplines en universiteiten een voorbeeld aan nemen (en dat doen ze in toenemende mate ook).

prof. dr. Theo Schuyt
Hoogleraar Filantropische Studies
VU Amsterdam


Colofon

Dit boek is een uitgave van Vamos Bien.
Deze uitgave is ook digitaal beschikbaar via www.vamosbien.nl

Vamos Bien is een onafhankelijke stichting, opgericht op 23 mei 2012 en gevestigd te Amsterdam. De stichting krijgt haar inkomsten voornamelijk uit donaties van sponsors en is ANBI geregistreerd. Het stichtingsbestuur, met leden van binnen en buiten de afdeling Sociale en Culturele Antropologie van de Vrije Universiteit, ziet toe op een verantwoorde uitgave van de beschikbare middelen.

Redactie
Nadine Kliffen, Sara Mattens & Eric Schuit

Productie
Sara Mattens & Jeffrey Croese / Vinger.nl

Vormgeving
Jeffrey Croese / Vinger.nl

Logo ontwerp
Floor Wesseling / Ixopusada

Lithografie & druk
Tuijtel , Hardinxveld-Giessendam, Nederland

Met dank aan
Bertrand Sabas, Herve Hubert, Ilja Meefout, Robbert Doelwijt & Marques Malacia

Met speciale dank aan
Meijers Registermakelaars in Assurantiën

ISBN 978-90-821214-0-7

 

Hieronder vind u een filmpje van de productie van het boek.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>