Archief 2013

Van januari tot en met maart 2013 deden masterstudenten Sociale en Culturele Antropologie veldwerk verspreid over de wereld. De studenten die gesteund werden door Vamos Bien deelden hun ervaringen via blogs op deze website.

Aarti Baldewesing: India
Waarom doen mensen aan liefdadigheid? Wat motiveert mensen om geld, tijd, kennis of andere middelen te investeren in mensen die minder hebben? Ik ga onderzoek doen naar de motivaties en praktijken van lokale Indiase filantropen of weldoeners maar ook die van Indiase diaspora filantropen in Bangalore, Zuid India.

Anke Anemaet: Madagaskar
Bonjour! Ik ben gek op het leren van nieuwe gebruiken, ervaren van andere culturen en buiten mijn comfort zone gaan . Daarom heb ik besloten om mijn onderzoek te doen in Madagaskar; het walhalla van biodiversiteit, bekend van de gelijknamige cartoonfilms, de grote bergen rijst en het heerlijke klimaat.

Brecht Zijlstra: Nepal
Hallo allemaal en welkom bij mijn blog! Mijn naam is Brecht Zijlstra en ik ben 23 jaar oud. In mijn onderzoek zal ik me gaan richten op de migratiewensen van Nepalezen, en de uitbuitingen en gevaren waaraan arbeidsmigranten bloot kunnen komen te staan in het buitenland.

Charlotte ten Have: Mexico

Hola todos! Ik ben Charlotte ten Have, 24 en masterstudente Sociale en Culturele Antropologie. Dit jaar zal ik, na zeven jaar werken, studeren en reizen, terugkeren naar het eerste land in Latijns Amerika waar ik verliefd op werd: Mexico. Nu voor onderzoek naar geweld en coping-mechanismen.

Emmy Okkema: Oeganda
Wat zijn de dromen van jonge vrouwen in Oeganda, en voor wat en op welke wijze zijn zij bereid om huis en haard te verlaten? De komende maanden zal dit de focus zijn van mijn masteronderzoek in Kampala. Als ervaren dromer en avonturier een fascinerende reis door de dromen van Oegandese vrouwen!

Fennelien Stal: Thailand/Birma
Na jaren van militaire dictatuur is de situatie in Birma sterk aan het veranderen. Naast Birmese vluchtelingen verhuizen ook de vrouwenorganisaties die door hen zijn opgericht in Thailand naar Birma. Ik ga onderzoeken hoe Birmese vrouwenorganisaties in Thailand en Birma kunnen samenwerken.

Jorge Alves: Brazilië
My research project is taking place in the Northwest of the Brazilian Amazon in a region known as Rio Negro, near the border with Colombia and Venezuela.
I intend to know about the dreams and aspirations of young indigenous still living in their communities.

Jori Alkemade: Ghana
Akwaba! Door de jaren heen heb ik een interesse ontwikkeld voor interculturele hulpverlening en transculturele psychiatrie.Voor mijn masteronderzoek ga ik de komende drie maanden naar Ghana. Hier wil ik gaan kijken naar de manier waarop de bevolking van Ghana geestelijke gezondheid ziet en ervaart.

Josefien de Ridder
Mijn onderzoek gaat over de Ssenga’s; een soort “sekstantes” die meiden seksuele voorlichting geven. Bij de Baganda was het traditioneel een zus van de vader die haar nichtje voorbereidde op het huwelijk en seksleven, maar tegenwoordig bestaan er ook commerciële Ssenga’s.

Luiza Andrade: Brazilië
My fieldwork will be conducted at the Brazilian boarder with Bolivia, where thousands of Haitian migrants have crossed the border to build a new life in Brazil. I will focus on their settlement after the earthquake of 2010, and their aspirations for the future and memories of the past.

Marit Bakker: Brazilië
De komende drie maanden zal ik het swingende Rio de Janeiro in Brazilië mijn thuis noemen. Ik zal hier onderzoek gaan doen naar “waste pickers”, in het Portugees catadores. Braziliaanse catadores spitten het afval door op zoek naar recyclebare materialen die ze kunnen verkopen.

Marjolein Boelens: Colombia
Ik ga van  januari tot april onderzoek doen in Colombia, naar het eerste fair trade goud programma van de wereld: ‘Oro Verde’ (Groen Goud). Ik richt me met name op de motivaties van gouddelvers om wel of niet te participeren in ‘Oro Verde’. Via deze blog houd ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen!

Mark de Waard: Tanzania
Sinds mijn stage in Tanzania in 2010 heb ik een grote interesse voor Tanzania en ontwikkelingswerk gekregen. Mijn onderzoek in Noord-Tanzania gaat over hoe lokale belanghebbenden aankijken tegen ontwikkelingsprojecten. Waarom werken zij vaak niet mee aan deze projecten?

Marly Broertjes: Thailand
Gedurende drie maanden zal ik onderzoek doen in een klein stadje aan de rand van Thailand en Myanmar, genaamd Mae Sot. Tijdens dit onderzoek zal ik een antwoord proberen te vinden op de vraag hoe de Burmese vluchtelingen in dit gebied omgaan met hun situatie en onzekere toekomst.

Minna Rataipuro: Bangladesh
In this blog I will share my fieldwork experiences trying to keep the focus in my research project, even though sometimes accounts of colorfulness, chaoticity and beauty of Bangladesh might take over. I study migration aspirations of young Garos, one of the ethnic communities in Bangladesh.

Nadine Kliffen: Marokko
Zinderende zandstormen, blauwe gewaden, kamelen en liters zoete thee: mijn leven voor de aankomende maanden. Of toch niet? Aan de rand van de woestijn, in Zuidoost-Marokko, wonen mensen wiens voorouders Bedoeïenen waren. Ik ga onderzoeken hoe zij aankijken tegen hun ‘Bedoeïen zijn’.

Rixt Vellenga: Oeganda
Ik ben geboren in een klein dorpje in Friesland. Van jongs af aan heb ik veel gereisd. Vooral in Oost-Afrika voelde ik mij thuis, en kijk ernaar uit om weer terug te gaan. Ik ga onderzoek doen in het noorden van Oeganda. Sinds 1987 zijn hier meer dan 1.8 miljoen mensen gevlucht voor de rebellengroep Lord’s Resistance Army.

Wouter Ooms: Indonesië
Palmolie is ‘big bussiness’ door bio fuel en gezonder eetgedrag. Half Maleisië en Indonesië staan vol met palmolie plantages. Wat is het effect van de snelle ontwikkeling van deze plantaties en hoe ziet de lokale bevolking de rol van de overheid en grote ondernemingen hierin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>