Last minute weeshuis

Geplaatst 18 juni 2013

Arno Rozema (creatief directeur) en Karin van Mullem (antropoloog en meer dan 2 jaar werkzaam voor een organisatie die vrijwilligers uitzendt) gaan dit najaar een documentaire maken over vrijwilligerswerk met kinderen in het buitenland. Met een startbudget van stichting Vamos Bien en ondersteuning van het Better Care Network gaan zij het gehele proces van vrijwilligerswerk met kinderen volgen: de verwachtingen, motivaties, successen en valkuilen van de vrijwilligers, maar ook het perspectief van de kinderen in de projecten. 

Zij willen met deze documentaire in beeld brengen dat vrijwilligerswerk niet altijd gemakkelijk is en vrijwilligers bewust moeten handelen willen zij helpen in het belang van het kind. Wat houdt vrijwilligerswerk eigenlijk allemaal in? Wat is een goede voorbereiding voor vrijwilligers die met kwetsbare kinderen gaan werken? En wat vinden de kinderen eigenlijk van al die vrijwilligers die komen? Zij hopen met deze documentaire dat meer mensen het belang inzien van het bewuster op pad laten gaan van vrijwilligers zodat vrijwilligerswerk en kinderrechten hand in hand gaan.

 

Premiere Last Minute Weeshuis
Amsterdam, 20 oktober 2014

De documentaire Last Minute Weeshuis beleeft 13 november zijn Nederlandse première in LAB111 in Amsterdam. Steeds meer jongeren gaan vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Het overgrote deel doet dat het liefste met kinderen. Maar is het eigenlijk wel zo makkelijk om te helpen? Documentairemakers Karin van Mullem en Arno Rozema doken onder in Cuzco, Peru om het publiek een unieke kijk in de wereld van vrijwilligerswerk met kinderen te geven.

Nieuwsuur besteedde zondag 19 oktober j.l. een item aan vrijwilligerswerk met kinderen waarbij ook aandacht aan de documentaire werd besteed. Karin van Mullem werd geïnterviewd door Nieuwsuur en gaf hierbij aan dat het belangrijk is dat er een discussie ontstaat over het belang van het kind in vrijwilligerswerk aangezien de wetenschap aangeeft dat de goede bedoelingen van vrijwilligerswerk negatieve gevolgen kunnen hebben voor de kinderen.

Last Minute Weeshuis vertelt het gecompliceerde verhaal van drie vrijwilligers op drie verschillende projecten met kinderen in Cuzco, Peru. De vrijwilligers worden door de makers gevolgd vanaf het moment dat ze beslissen om vrijwilligerswerk te doen tot het einde van hun project. Daarnaast houden ze zelf een videodagboek bij om hun persoonlijk verhaal intiem in beeld te brengen. Maar bovenal vult het de kant van de vrijwilligers aan met perspectieven van de kinderen en de projecteigenaren. Het laat de verwachtingen, de realiteit en de reflectie zien vanuit die verschillende perspectieven.

Last Minute Weeshuis is een productie van Karin van Mullem en Arno Rozema met steun van Better Care Netherlands en financiële bijdragen van Vamos Bien, Impulsis en Wilde Ganzen.

Op 13 november om 20:15 gaat deze documentaire in premiere in LAB 111 in Amsterdam.
Kijk ook op onze websiteFacebook en Twitter. En bekijk onze trailer.

Zie de trailer van de film hieronder.

Contact
Heb je vragen, suggesties of andere opmerkingen? Mail naar info@lastminuteweeshuis.nl Voor meer informatie kijk op de website lastminuteweeshuis en volg hen via facebook door de pagina te liken.

Logo last minute weeshuis

 

Update: Iets meer dan 100, 100 of meer
Geplaatst op 10 juni 2014

Rosa, 19 jaar en meer dan 100 vrijwilligers verder. ‘Iets van 100, 100 of meer’, geeft ze als antwoord op de vraag hoeveel vrijwilligers ze voorbij heeft zien komen. Allerlei mooie teksten en beelden komen weer voorbij tijdens de montage van de documentaire Last Minute Weeshuis.

Arno en Karin zijn bezig met het terugkijken van al de beelden en de interviews. Bijna 100 uur die ze willen gaan terugbrengen naar zo’n 25 minuten. Ze zien veel mooie beelden en uitspraken voorbij komen die belangrijk zijn om aan iedereen te laten zien. Een klus waar ze de komende tijd nog druk mee zijn. En dan na de zomervakantie kunnen jullie eindelijke de première verwachten, september of oktober. Ze kunnen niet wachten om de beelden en de verhalen met jullie te delen en verder te praten over het belang van het kind in vrijwilligerswerk. Mochten jullie in de tussentijd nog vragen hebben dan kunnen jullie natuurlijk altijd een mailtje sturen naar info@lastminuteweeshuis.nl. Of laat je op de hoogte houden via de website www.lastminuteweeshuis.nl of via de facebookpagina www.facebook.com/lastminuteweeshuis.

 

Blog: ‘Liefde is…vrijwilligerswerk?’
Geplaatst op 23 oktober 2013

Eindelijk zijn we daar dan, Cuzco! Wederom een stad met twee gezichten, maar vooral een stad met veel vrijwilligersgezichten. Het prachtige historische centrum voelt aan als een dorpje, na 1 dag kom je meteen dezelfde mensen tegen en iedereen weet elkaar te vinden in een handjevol populaire barretjes, restaurantjes en de clubs waar volop op de bar wordt gedanst. Het weer is wisselvallig, de zon wordt dagelijks afgewisseld met een snel opkomende donkere regenwolk. ’s Avonds koelt het erg af en worden de bergschoenen die ingelopen worden voor de Machu Pichu aangevuld met de alpaca sjaals en namaak “The North Face” jassen. De lokale mensen poseren in mooie kleurige kleding met een baby lama voor een foto terwijl de stad wordt verlicht door de  lichtjes van het leven op de bergwanden rondom het centrum.

Lastminuteweeshuis stadEn elke dag in deze stad wordt de documentaire verder ingekleurd met lokale opinies over vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk dat in de afgelopen jaren fors is gegroeid in Cuzco en veel mensen op andere manieren raakt.

Beatriz* uit Cuzco zag een moeder op straat met haar drie kinderen eten verkopen en, wetende hoe het is om zonder vader op te groeien, wilde zij deze kinderen een opvang bieden zodat ze wanneer hun moeder aan het werken was konden leren en spelen. Vrijwilligers zijn voor haar een belangrijke ondersteuning voor haar project. Ze kunnen de kinderen liefde en aandacht geven die ze naar haar mening thuis niet altijd krijgen. Zo was een van de kinderen op haar project een keer zo verliefd geworden op een vrijwilligster dat hij nog een maand naar de overvliegende vliegtuigen haar naam heeft geroepen. Peruaanse Luis wist op zijn 17e al dat het zijn roeping was om mensen te helpen. Hij heeft jarenlang naar zijn project toegewerkt en heeft zelfs zijn eigen pedagogische opvattingen die hij verder wil doorvoeren. Het geven van liefde is voor hem een van de mooiste dingen in het leven. Op zijn project komen dagelijks wel zo’n 30 vrijwilligers die in de naschoolse opvang druk in de weer zijn met de kinderen. Ze zijn al welkom vanaf een week, als ze maar bewust voor vrijwilligerswerk kiezen en het maar geen activiteit is die ze willen afvinken. Want volgens Luis wordt de armoede steeds meer gecommercialiseerd en zijn niet meer alle projecten even oprecht. Bij hem mag er dan ook geen cent worden betaald voor het vrijwilligerswerk, er mag geen economische drempel zijn. Wie wil kan altijd spullen of geld doneren. Toch heeft hij wel gekozen om met vrijwilligers te werken omdat hij geen vaste lokale mensen kon betalen. Sandra, een Nederlandse vrouw met al 18 jaar een project voor kinderen, heeft een andere visie. Zij kiest er bewust voor om niet met vrijwilligers te werken zodat ze lokale mensen ook aan een baan kan helpen en er een keten ontstaat waar gewerkt moet worden voor het geld. Daarnaast gelooft ze er niet in dat het echt wat kan bijdragen, behalve dan dat de Peruaanse kinderen een verkeerd beeld krijgen van buitenlanders.

lastminuteweeshuis kinderen blog 2Maar als de realiteit niet anders is dan dat er veel thuissituaties zijn die gekenmerkt worden door alcoholisme en huiselijk geweld, hebben deze kinderen dan geen recht op liefde en aandacht? En zijn het de vrijwilligers die deze rol op een goede manier kunnen invullen?

Eind oktober gaat de trailer voor deze educatieve documentaire online!  Om de gehele documentaire te kunnen gaan monteren hebben wij nog 4000 euro nodig. Vind jij het ook zo belangrijk om een completer perspectief over vrijwilligerswerk naar buiten te brengen en inzicht te krijgen in de do’s en dont’s? Boek dan nu een last minute deal en draag bij aan duurzamer vrijwilligerswerk.

*Om privacy redenen hebben we gebruikt gemaakt van gefingeerde namen. Daarnaast is het niet het doel van de documentaire om bepaalde projecten in een goed of juist slecht daglicht te stellen.

 

Blog: Vrijwilligerswerk vanuit verschillende perspectieven
Geplaatst op 30 september 2013

‘I met a girl that had done 2 months of volunteering at an orphanage in Mexico. She said the kids were really jaded and hated the volunteers because they knew they would leave..It wasn’t right but the volunteers are needed so badly..She said it was really hard!’ 

Vandaag zijn we precies 3 weken aan het reizen in Zuid-Amerika. Via Colombia en Ecuador onderweg naar Peru waar we in oktober gaan filmen voor de documentaire ‘Last minute weeshuis’. Een educatieve film over vrijwilligerswerk met kinderen, een onderwerp wat voor veel mensen die we onderweg tegenkomen samen lijkt te gaan met reizen. In bijna elk gesprek waar wij het onderwerp vrijwilligerswerk aansnijden krijgen we een respons dat ze er ook nog over aan het denken zijn om een paar weken vrijwilligerswerk te gaan doen tijdens de reis of dat een vriend of vriendin van ze ook net vrijwilligerswerk heeft gedaan. Zo ontvingen we een paar dagen geleden via facebook het volgende bericht van een meisje dat we ontmoet hadden en hadden verteld over de documentaire: ‘I met a girl that had done 2 months of volunteering at an orphanage in Mexico. She said the kids were really jaded and hated the volunteers because they knew they would leave..It wasn’t right but the volunteers are needed so badly..She said it was really hard!’ Deze gesprekken en opmerkingen laten nog meer zien dat het belangrijk is om de verschillende perspectieven van vrijwilligerswerk in beeld te brengen, wat kunnen we nu juist wel doen en wat kunnen we beter niet doen?

cartagena_verschilIn Cartagena zijn we op bezoek geweest bij de Nederlandse stichting ‘la Vecina’, een stichting die kansarme kinderen ondersteunt met onderwijs en opvang. Ze zijn na vele jaren hard werken zelfs een officiële Colombiaanse school geworden. Bij la Vecina vertellen ze ons dat ze er bewust voor kiezen om vrijwilligers alleen te accepteren als ze minimaal 3 maanden komen en een opleiding hebben die gerelateerd is aan werken met kinderen. De stichting staat in een extreem arme wijk in Cartagena. Armoede die eigenlijk 80% van de stad omarmt, maar die zo goed als onzichtbaar blijft voor de gewone toerist. Het prachtige oude koloniale centrum in namelijk ‘schoongeveegd’ door de politie. Appartementen van soms wel 2000 euro per maand pronken langs de kust. De politie is overal in het straatbeeld te zien en beschermt de toerist om de stad zijn goede naam te laten behouden als mooie toeristenplek. In de arme wijk zijn ze helaas niet te bekennen. Het contrast valt ons zwaar, maar wat kunnen we doen? We vragen ons af of dit ook vragen zijn die door de hoofden van de vrijwilligers schieten, wat kunnen zij in een paar weken doen? Wat zijn eigenlijk de doelen van vrijwilligerstoerisme? Willen de vrijwilligerstoeristen wel dat hun ogen zo ver geopend worden of genieten we eigenlijk met zijn allen liever in het oude centrum van een prachtige andere cultuur waarbij we denken: ‘Ze hebben minder, maar zijn wel gelukkig..’ ?

Wij zijn benieuwd hoe de drie vrijwilligers die we gaan volgen, Danique (19), Lisanne (23) en Anja (50) het vrijwilligerswerk gaan ervaren. Alle drie zijn ze ondertussen aangekomen in Peru en Spaanse lessen aan het volgen in Cuzco. In oktober starten ze bij hun vrijwilligersprojecten.volunteerbook

Even benieuwd zijn we naar de ervaringen en meningen van de lokale organisaties en projecten, de kinderen, maar ook de experts die met kinderen werken in Peru. Vol met vragen en nieuwsgierigheid vervolgen wij onze reis richting Cuzco. Ondertussen hebben we in ieder geval genoeg leesvoer, er is namelijk zelfs een lonely planet: VOLUNTEER, a traveller’s guide to making a difference around the world.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>